0

О фициалната церемония по откриването на XXIV Зимна олимпиада започна от 14 ч. на Националния стадион в Пекин, познат още като „Птичето гнездо“, тя се излъчва по БНТ 1 и БНТ 3, с коментари от олимпийското студио с водещи Илия Илиев и Невяна Владинова. Тя ще продължи около два часа.

Двата канала на обществената телевизия ще предават на живо Олимпийските игри с основен акцент върху състезанията на българските участници и финалите в най-интересните дисциплини.

Програмата, подготвена от домакините, стопли сърцата, въпреки минусовите температури

 Програмата, подготвена от домакините, стопли сърцата, въпреки минусовите температури
gettyimages

Игрите в китайската столица ще продължат до 20 февруари. Това ще бъде първата Зимна олимпиада в Китай, а столицата Пекин ще се превърне в първия град, който приема Летни и Зимни игри в историята си, след като бе домакин на Лятната олимпиада през 2008 година.

Историческата олимпиада в Пекин вече започна с няколко сесии в смесените двойки на кърлинга в сряда. Участват общо 2871 спортисти (1581 мъже и 1290 жени) от 91 страни, като Хаити и Саудитска Арабия ще направят своя дебют на Зимни игри.

Нашата делегация е рекордно малка - само 16 спортисти. Това не се е случвало от 38 години насам.

Четирима наши спортисти се включиха в парада, със знаменосци Радослав Янков и Мария Здравкова. Нашите излязоха след Босна и Херцеговина и преди делегацията на САЩ.

Заради предстоящия старт утре в смесената щафета в биатлона се наложи и смяна - вместо Милена Тодорова честта да носи флага, заедно с Радослав Янков, се падна на Мария Здравкова. 

Температурите в момента са изключително ниски - минус 20 градуса, но се усещат като -32°. Това е и причината на откриването да има много малко спортисти. Те се пазят от студеното време, защото всяко едно откриване е съпроводено от часове очакване, към което се прибавят и сегашните безпрецедентни мерки за сигурност. Това е втората Олимпиада, която се провежда по време на нестихваща епидемия след Токио, с разликата, че е в разгара на зимния сезон.

На екрана всеки ден ще виждаме талисмана на Олимпийските игри в Пекин – пандата в леден костюм и широко ококорени очи Бинг Дун Дун. Според домакините талисманът олицетворява силата и волята на спортистите и ще помогне за популяризирането на олимпийския дух.

Сърцето в лапата на пандата е символ на гостоприемството на Китай, а ярките цветове около лицето на талисмана наподобяват следи от лед и сняг, както и на спортните съоръжения, които ще приемат всички олимпийци.

Обстановката на олимпиадата е много по-различна от всички досега заради коронавирусната пандемия и изключително строгите мерки в Китай. Олимпийските спортисти, щабовете на отборите и журналистите, които ще присъстват на Олимпийските игри в Пекин, трябва да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 или ще трябва да се подложат на 21-дневна карантина.

Изключенията от правилото за ваксинация ще бъдат преразглеждани „за всеки отделен случай, въз основа на медицински причини“. 

Организаторите ще изискват и ежедневни PCR тестове за коронавирус. Персоналът ще трябва да живее в олимпийския балон, за разлика от Токио, където му беше разрешено да се връща у дома всяка вечер.

България ще участва с 16 състезатели на Олимпийските игри в Пекин. Най-опитен в състава ни е Владимир Илиев, това ще бъде неговата четвърта олимпиада, а Радо Янков и Владимир Зографски ще участват за трети път.

В сноуборда сме представени от Радослав Янков, в алпийските дисциплини са Алберт Попов, Ева Вукадинова и Камен Златков. В ски бягането сме със Симеон Деянов, в ски-скока – Владимир Зографски, в биатлона – Милена Тодорова, Мария Здравкова, Даниела Кадева, Лора Христова, Владимир Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков и Благой Тодев.

На ледената сцена България ще подкрепя Александра Фейгин, в шейните вече започна участието си Павел Ангелов

Общо на Зимните олимпийски игри в Пекин са включени 109 състезания в 15 дисциплини от 7 зимни спорта: биатлон, бобслей (бобслей и скелетон), кърлинг, хокей на лед, шейни, кънки (фигурно пързаляне, шорттрек, бързо пързаляне с кънки), ски (алпийски дисциплини, ски бягане, ски свободен стил, северна комбинация, ски скокове и сноуборд).